Dvodnevni sastanak tematske mreže u Križevcima

Tematska mreža JEDRO održala je 12. i 13. prosinca dvodnevni sastanak u Križevcima. Zelena akcija kao nositelj projekta, 10 projektnih partnera te vanjski pridruženi članovi zajedno su raspravljali o potencijalnom unaprjeđenju sustava upravljanja na tri ključna tematska područja (voda, energetika i otpad) kao doprinos rješavanju ekološke krize i klimatskih promjena.

U okviru sastanka, organiziran je i studijski posjet Križevačkim sunčanim krovovima, gradskoj solarnoj elektrani realiziranoj ulozima građana i građanki. Cilj je izmjena normativnog okvira kako bi primjeri građanske energije poput Križevčkog postali pravilo umjesto iznimke te kako bi se energetska tranzicija u postfosilno društvo omogućila svima.

Također,  na dvodnevnom sastanku prikazani su i rezultati kvalitativnog kodiranja fokus grupa provedenih na tematskom području voda, prilikom čega su se iskristalizirale pozitivne i negativne karakteristike koje donosi trenutna vodna reforma.

U trećem kolosijeku koji se tiče otpada, tematskoj mreži i pridruženim članovima predstavljeni su rezultati kvantitativne analize baze o odvojenom prikupljanju otpada te infrastrukturi za održivo upravljanje otpadom na razini svih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj, koju tematska mreža sustavno prikuplja preko godinu dana. Preliminarni nalazi baze ukazuju na korelaciju između vlasništva nad infrastrukturom i rezultatima odvojenog prikupljanja otpada.

Objavljeno u Sve