Europska komisija: Hrvatska je u riziku neispunjenja ciljeva ponovne uporabe i recikliranja otpada do 2025. godine

Europska komisija je 8. lipnja objavila je izvještaj u kojem je upozorila Hrvatsku da je u riziku od neispunjenja ciljeva ponovne uporabe i recikliranja otpada do 2025. godine. To bi za posljedicu moglo imati velike financijske izdatke koje će Hrvatska morati izdvojiti kao kaznu za neispunjavanje ciljeva.

Među mjerama, koje Komisija smatra potrebnima da Hrvatska poboljša rezultate u gospodarenju otpadom, izdvojene su:

  1. pružiti potporu za pripremu za ponovnu uporabu komunalnog otpada i sustave za ponovnu uporabu ambalaže
  2. uvesti ograničenja zbrinjavanja na odlagalištima za sav otpad prikladan za recikliranje i uvesti poreze na zbrinjavanje na odlagalištima
  3. poboljšati kvalitetu podataka o nastalom ambalažnom otpadu
  4. dodatno razviti infrastrukturu za obradu otpada na višoj razini u hijerarhiji otpada (primjerice, povećati kapacitet za obradu biootpada i podupirati kompostiranje u kućanstvima).

Upravo su ovakvi zaključci u skladu sa postulatima na kojima djeluje tematska mreža JEDRO koja, proučavajući prakse upravljanja otpadom na razini svih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj, organizira okrugli stol „Gospodarenje otpadom u gradovima i općinama u RH – prepreke, izazovi i prilike“ koji će se održati 27. lipnja 2023. od 11:00 do 15:00 sati u velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog društva (Perkovčeva 2, Zagreb). Više o okruglom stolu možete pronaći na linku.

Objavljeno u Sve